Kulinarne warsztaty w przedszkolu

W dniu 14 kwietnia w naszym przedszkolu odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne, które poprowadzili Państwo Szkutnikowie – edukatorzy kulinarni prowadzący bloga „Zabawa w gotowanie”. Tematem przewodnim były wiosenne i wielkanocne smaki. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem wzięły udział w przygotowaniu dwóch zdrowych i pysznych potraw.
Pierwszym zadaniem było pieczenie zajączków wielkanocnych z ciasta drożdżowego. Przedszkolaki z zapałem wałkowały ciasto, formowały kształty zajączków i ozdabiały je lukrem z serka śmietankowego i posypką z pestek dyni. W salach unosił się zapach świeżo pieczonych bułeczek, który wprawił wszystkich w radosny, świąteczny nastrój.
Następnie dzieci samodzielnie przygotowały zielony koktajl szpinakowo-owocowy, bogaty w witaminy. W skład napoju wchodził świeży szpinak, banany, jabłka i sok jabłkowy. Przedszkolaki z ciekawością obserwowały, jak zmienia się kolor koktajlu podczas miksowania, a potem chętnie go degustowały.
Zarówno pieczone zajączki, jak i koktajl bardzo smakowały dzieciom, a wspólne gotowanie przyniosło im mnóstwo radości. Warsztaty były nie tylko okazją do zabawy, ale również świetną lekcją zdrowego odżywiania i samodzielności.
Wychowawczynie
GOTOWANIE U BIEDRONEK
GOTOWANIE U SÓWEK
GOTOWANIE U PSZCZÓŁEK
GOTOWANIE U MISIÓW